POLSKIE KAPARY.

4.51 (144 ocen)

Nasturcja ma wiele właściwości leczniczych. Postanowiła wykorzystać jej nasiona, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych.

Składniki:

  • duże nasiona nasturcji
    ocet jabłkowy
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Polskie kapary. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona nasturcji zbieram, najlepiej z rana, kiedy są jeszcze jędrne,
    a słońce nie zdążyło ich spiec.
    Przebieram, usuwam uschnięte płatki i inne brudy, płuczę.
  • 2. Następnie obgotowuję je w osolonej wodzie, maksymalnie 3 minuty,
    by pozostały nadal jędrne.Odcedzam. Przesypuję do małych słoiczków.
    Nasiona zalewam octem jabłkowym tak, aby wszystkie były nim zakryte.
  • 3. Zakręcony słoik chowam do lodówki. "Kapary" gotowe są po dwóch
    miesiącach od przygotowania.
    Można przechowywać je w lodówce nawet rok.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować