Nasturcja ma wiele właściwości leczniczych. Postanowiła wykorzystać jej nasiona, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych.
Polskie kapary. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona nasturcji zbieram, najlepiej z rana, kiedy są jeszcze jędrne,
a słońce nie zdążyło ich spiec.
Przebieram, usuwam uschnięte płatki i inne brudy, płuczę.
2.Następnie obgotowuję je w osolonej wodzie, maksymalnie 3 minuty,
by pozostały nadal jędrne.Odcedzam. Przesypuję do małych słoiczków.
Nasiona zalewam octem jabłkowym tak, aby wszystkie były nim zakryte.
3.Zakręcony słoik chowam do lodówki. "Kapary" gotowe są po dwóch
miesiącach od przygotowania.
Można przechowywać je w lodówce nawet rok.
Komentarze