Pączki szczypiorku a'la kapary

4 (1 ocen)

  • 20 min

Zachwycają swoim wyglądem i smakiem. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 300 ml pączków szczypiorku
    80 ml wody
    80 ml octu z białego wina
    pół łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pączki szczypiorku a'la kapary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 80 ml wody, octu, soli oraz soku z cytryny robimy zalewę. Słoiczek (jeden większy albo dwa mniejsze) porządnie myjemy i wyparzamy.

    Pączki dokładnie myjemy i odcinamy nożyczkami nadmiar szczypiorku.

    W niewielkim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, do miski nalewamy zimną wodę i wrzucamy kilka kostek lodu. Pączki wrzucamy na wrzątek i parzymy przez minutkę. Odcedzamy i hartujemy.

    Lekko osuszone pączki wrzucamy do słoiczka i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy przez piętnaście minut. Warto poczekać tydzień przed konsumpcją. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować