Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

  • wyświetlono: 13926 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Polskie kapary przygotowuje się w taki sposób jak śródziemnomorskie kapary - kisi się je w soli, a następnie marynuje w occie. Mają bardzo wyrazisty smak, pasują do jaj na twardo, do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, pieczonych i smażonych mięs.

palinos

Składniki

nasiona nasturcji
sól
Marynata:
2 miarki octu winnego
1 miarka wody
cukier (ok. 50 g na 1 szklankę octu)
goździki
pieprz czarny w ziarnach
ziele angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Polskie kapary - marynowane owoce nasturcji

  • 1. Nasiona nasturcji zasypać solą. Odstawić na 24 godziny do lodówki.
    Nasturcje przełożyć do garnka, dodać wodę, aby zakryła nasiona. Gotować 10 minut. Odcedzić na sicie.
    Składniki marynaty zagotować.
    Nasturcje przełożyć do słoiczków, zalać gorącą zalewą. Słoiczki pozostawić ustawione do góry dnem przykryte ściereczką, aż ostygną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Grzybki w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Grzybki w occie marynowane

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście...

Buraczki marynowane.

Dodane przez: MonikaW

Buraczki marynowane

Buraczki marynowane - sztandarowy,...

Cebulki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Cebulki marynowane

Takie małe cebulki marynowane są...

Marynowane ogórki.

Dodane przez: weronika63

Marynowane ogórki

Marynowane ogórki w zalewie octowej...

marynowane rzodkiewki

Dodane przez: klementynka

marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki- chrupiące...

grzyby marynowane

Dodane przez: marta625

Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w occie, doskonałe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE