Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny obiad, który robi się sam. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do garnka żeliwnego, nastawić temperaturę i czas pieczenia.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g policzków wieprzowych
    2 młode cebule
    500 g grzybów leśnych u mnie prawdziwki i kurki
    500 g młodych malutkich ziemniaków
    sól morska
    rozkruszone 2 ziela angielskie
    liść laurowy
    tymianek
    sos Worcestershire
    opcjonalnie 100 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie żeliwnego garnka układamy policzki wieprzowe, pokrojone w plasterki cebule, pokrojone grzyby. Na wierzchu układamy wyszorowane ziemniaczki. Całość posypujemy przyprawami. Ziemniaczki dosyć obficie posypujemy solą. Przykrywamy wstawiamy do piecyka. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 2 godziny. Po 2 godzinach próbujemy czy danie jest wystarczająco przyprawione i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na tym etapie można dodać również śmietanę i wstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby śmietana się zagotowała.

    Tak przygotowane policzki proponuję podawać z kiszonymi warzywami np. marchewka, ogórek, papryka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Grzyby Grzyby leśne Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować