Jestem uczniem Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych. Chodzę do klasy o profilu kulinarnym i jednocześnie pracuję jako kucharz. To danie wymyśliłem specjalnie na konkurs gastronomiczny.
Składniki:
na 1 porcję:
● po 10 dag polędwiczki wieprz. i fileta z kurczaka
● po 4 dag żurawiny ze słoika i sera pleśniowego
● po 6 dag pęczaku i kurek
● jajko
● sól
● pieprz
● oliwa
● gałązka natki
● mała cebula
● 3 ząbki czosnku
● łyżka masła
● kostka rosołowa
● 3 małe konserwowe papryki
● 140 ml białego wytrawnego wina
● 3 dag
● 60 ml śmietany 30-proc.
● cukier
● szczypta szafranu
● sok z cytryny.
Marynata: po 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina i wody
● po 1/2 łyżki oliwy, musztardy i przyprawy do karczku
● liść laurowy
● kilka ziaren ziela ang.
● sól
● pieprz
Polędwiczki z musem drobiowo-żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na marynatę mieszamy.
Polędwiczkę kroimy na 3
plastry, wkładamy do marynaty
i odstawiamy na kilka godzin.
Mus: fi leta kroimy w małą kostkę,
dodajemy żurawinę, jajko,
sól, pieprz i mieszamy. Polędwiczki
rozbijamy i smażymy na
rozgrzanej oliwie. Na folii aluminiowej układamy: polędwiczkę,
1/2 musu, polędwiczkę, 1/2 musu,
polędwiczkę. Zawijamy i pieczemy
ok. 25 minut w 220 °C.
2.Pęczak gotujemy w wodzie
(w stosunku 1:3) z 1/2 kostki.
Cebulę i czosnek drobno kroimy,
szklimy na oliwie. Wsypujemy
kurki, smażymy kilka minut, wlewamy
60 ml wina. Gdy odparuje,
dodajemy kaszę, masło i posiekaną
natkę. Dusimy 3-5 minut.
3.Na patelni podgrzewamy łyżkę
śmietany i ser. Gdy ser się
roztopi, faszerujemy papryki.
4.Gotujemy 1/2 l wody z 1/2
kostki i resztą wina. Redukujemy
1/3 płynu. Mieszamy z szafranem
i resztą śmietany. Doprawiamy
sokiem z cytryny, cukrem
i pieprzem. Polędwiczki podajemy
z sosem, kaszą i paprykami.
Komentarze