POLĘDWICZKI Z KURKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

POLĘDWICZKI Z KURKAMI

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    1,2 szt polędwicy wieprzowej
    250 g świeżych kurek
    1 cebula
    1 szklanka wody
    2,3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    smalec do smażenia polędwicy
    masło do smażenia kurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Zamarynowaną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie pięścią (nie używam tłuczka, bo polędwica jest za delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut.

    W tym czasie można przygotować kurki.
    Kurki trzeba oczyścić, duże pokroić. Cebulę musimy pokroić w pióra. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie sos można zabielić śmietaną, u mnie bez) .

    Kiedy polędwiczki będą miękkie dodajemy do nich wcześniej przygotowane kurki, mieszamy i dusimy razem jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować