Polędwiczki wieprzowe z kurkami

0 (0 ocen)

Tak przygotowane grzybowe polędwiczki podaje najczęściej z ryżem lub ziemniakami. To pyszny obiad! Zawsze wychodzi, zawsze wprawia w zachwyt!

Składniki:

  • Składniki:
    • Polędwiczka wieprzowa ( u mnie 700g),
    • 400 gram kurek,
    • 1 cebula,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 -3 ząbki czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • Ok. 2 łyżki gęstej śmietany,
    • Ok. 1 łyżeczka mąki,
    • Około 1,5 szklanki bulionu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona polędwiczka 1. Polędwiczki kroimy w plastry około 1-1,5 cm.
  • przyprawione polędwiczki 2. Pokrojone mięso delikatnie rozbijamy. Dodajemy do niego przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie skrapiamy olejem i odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.
    Kurki oczyszczamy i przepłukujemy. Odsączamy z wody.
  • przysmażanie grzybków 3. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy kurki i razem smażymy około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Kurki powinny zmięknąć.
  • smażenie 4. Między czasie przyprawione polędwiczki obsmażamy na oleju z dwóch stron. Przysmażone podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub bulionem (wszystko zależy ile chcemy uzyskać sosu). Pod koniec dodajemy śmietanę oraz całość oprószamy mąką.
  • dodanie grzybów do sosu 5. Do gotowego sosu dodajemy przysmażone kurki i ogrzewamy całość około 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować