Polędwiczki wieprzowe podawane z pieczonymi ziemniakami z konfiturą z zielonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso polędwiczek możemy wykorzystać do każdej potrawy,sama się obroni najlepiej przygotowywać jako samodzielne danie Częściej sięgam po polędwiczki wieprzowe, ponieważ są dużo tańsze od wołowych.Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym, nie wymagają dużej obróbki..Zdecydowałam się przygotować polęd

  • 60 min

Składniki:

  • 1polędwiczka wieprzowa
    100mlwina czerwonego Celebro
    1szalotka,
    50mloleju
    masło klarowne
    3łyżki miodu
    2liściel aurowe
    świeży tymianek
    sól: do smaku
    pieprz :d smaku
    1kg ziemniaków
    1ser topiony
    konfitura z zielonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe podawane z pieczonymi ziemniakami z konfiturą z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu,następnie myjemy i osuszamy.Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy wino,dodajemy miód,przyprawy,zioła, pokrojoną szalotkę wszystko dokładnie mieszamy,do tak przygotowanej marynaty wkładamy oczyszczoną polędwiczki odstawiamy w chłodne miejsce.
    Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju,dodajemy masło klarowne, na której obsmażamy polędwiczkę z każdej strony,następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na kilka minut, by polędwiczka doszła.
    Ziemniaki dokładnie obieramy,myjemy lekko nacinamy. Posypujemy solą,tymiankiem następnie zawijamy w folię aluminiową.pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia rozwijamy folię aluminiowaną na ziemniaki kładziemy kleks serka topionego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować