Świetny sposób na zagospodarowanie nadmiaru niedojrzałych pomidorów.
2 godz.
Składniki:
zielone pomidory 3 kg
cebula biała 1 kg
papryka czerwona 1//2 kg
papryka żółta 1/2 kg
ocet 10 % 300 ml
woda 1,2 litra
cukier 1,5 szkl.
sól 8-9 łyżek
ziele angielskie całe
liście laurowe
gorczyca biała cała
Sałatka z zielonych pomidorów z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielone pomidory umyć, osączyć, wykroić szypułki i wszystkie skazy na skórce.
Pokroić w niezbyt cienkie plasterki i zasypać 6 łyżkami soli. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki na 24-36 godzin.
Zagotować wodę z pozostałą solą, cukrem i octem. Cebulę pokroić w piórka i wkładać na bieżąco do gorącej marynaty - gotować całość kilka minut.
Pomidory wylać na duże sito i osączyć z solanki - w ten sposób pozbędziemy się także większości solaniny zawartej w zielonym pomidorach. Cebulę z zalewą wlać do pomidorów.
W międzyczasie oczyścić paprykę z gniazd nasiennych i pokroić w paski - dodać do pomidorów z cebulą.
Sałatkę wymieszać, postawić na małym ogniu, nakryć pokrywką i ogrzewać, co jakiś czas mieszając, przez 30 minut. Całość nie powinna się zagotować, a tylko nasiąknąć marynatą. Pozostawić do ostygnięcia np. na całą noc.
Sałatką napełnić średnie słoiczki, zalać marynatą pozostałą w garnku - do każdego słoiczka dodać 2-3 kulki ziela angielskiego, jeden niewielki listek laurowy oraz niewielką ilość białej gorczycy. Oczyścić ręcznikiem papierowym brzegi słoików.
Słoiki szczelnie zakręcić, ustawić na solidnej blasze piekarnikowej, wsunąć do piekarnika na poziom ok. 1/3 wysokości, nastawić piekarnika na 130*C z termoobiegiem i ogrzewać ok. 30-35 minut od osiągnięcia ustawionej temperatury. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Porady
Sałatki nadają się do jedzenia po ok. 4-5 tygodniach leżakowania.
Komentarze