POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z JABŁKAMI

4.5 (174 ocen)

  • 40 min

Pyszne polędwiczki o wyrazistym smaku z aksamitnym sosem.

  • 40 min

Składniki:

  • - 45 dkg polędwiczki wieprzowej
    - 1 cebula
    - 1 jabłko
    - 1 łyżka mąki
    - przyprawa uniwersalna, zioła prowansalskie
    - 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczka wieprz 1. Polędwiczkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawa uniwersalna i mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  • Polędwiczka wieprzowa 2. Osypać ziołami prowansalskimi, wlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
    Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłko. Dusić razem.
    Gdy mięso jest miękkie, zlać sos do wysokiego naczynia i blenderem zmiksować na gładko (ewentualnie przysolić).
  • Polędwiczka wieprzowa 3. Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokrajać w skośne plastry, a sos przelać do sosjerki.
    Można też podać polędwiczki polane sosem.
    Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem, mizerią itp.

Porady

Duszone potrawy z wieprzowiny, można przyrządzać w szybkowarze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować