Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawa uniwersalna i mąką. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
2.Osypać ziołami prowansalskimi, wlać 1/4 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
Pod koniec duszenia dodać obraną i pokrajaną w krążki cebulę i obrane (gniazda nasienne wydrążyć), poszatkowane jabłko. Dusić razem.
Gdy mięso jest miękkie, zlać sos do wysokiego naczynia i blenderem zmiksować na gładko (ewentualnie przysolić).
3.Polędwiczki wyjąć na półmisek, pokrajać w skośne plastry, a sos przelać do sosjerki.
Można też podać polędwiczki polane sosem.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, kiszoną i czerwoną kapustą, kiszonym ogórkiem, mizerią itp.
Porady
Duszone potrawy z wieprzowiny, można przyrządzać w szybkowarze.
Komentarze