Polędwiczki w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast borowików mogą być kurki lub pieczarki.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
    400 gram borowików, u mnie mrożone
    2 cebule cukrowe
    1 listek laurowy
    3 kuleczki ziela angielskiego
    sól, jarzynka
    pieprz kolorowy z młynka
    suszony tymianek ( 0,5 łyżeczki)
    szczypta gałki muszkatołowej
    słodka mielona papryka ( 1 czubata łyżeczka)
    czosnek suszony
    1 szczypta cukru
    ¼ szklanki wina różowego lub białego, można pominąć
    około 1,5 szklanki bulionu drobiowego
    1 czubata łyżka mąki
    śmietana gęsta kwaśna 3 czubate łyżki oraz ¼ szklanki wody
    masło z olejem do smażenia 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki w sosie borowikowym 1. Polędwiczki po oczyszczeniu z błon pokroić w grubsze plastry, ręką je rozpłaszczyć i doprawić pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 1-3 godziny.
    W rondlu na rozgrzanym maśle z olejem zeszklić posiekaną cebulę dodając szczyptę cukru i jarzynki. Wlać wino i dodać zamrożone grzyby, podsmażyć kilka minut bez przykrycia. Na patelni z kolei obsmażyć polędwiczki i przełożyć je do rondla z grzybami.
    Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Wlać tyle bulionu, by lekko zakrył mięso i pod przykryciem dusić do miękkości. W trakcie duszenia doprawiać do smaku.
    Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, wodą i szczyptą soli, chwilę poddusić. Podać z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką np z kapusty pekińskiej lub kiszonym ogórkiem.
    Uwagi:
    Zamiast borowików mogą być kurki lub pieczarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować