Polędwiczki w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki po oczyszczeniu z błon pokroić w grubsze plastry, ręką je rozpłaszczyć i doprawić pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 1-3 godziny.
W rondlu na rozgrzanym maśle z olejem zeszklić posiekaną cebulę dodając szczyptę cukru i jarzynki. Wlać wino i dodać zamrożone grzyby, podsmażyć kilka minut bez przykrycia. Na patelni z kolei obsmażyć polędwiczki i przełożyć je do rondla z grzybami.
Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Wlać tyle bulionu, by lekko zakrył mięso i pod przykryciem dusić do miękkości. W trakcie duszenia doprawiać do smaku.
Na koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, wodą i szczyptą soli, chwilę poddusić. Podać z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką np z kapusty pekińskiej lub kiszonym ogórkiem.
Uwagi:
Zamiast borowików mogą być kurki lub pieczarki.
Komentarze