Polędwiczki pod warzywami w sosie serowym

4.5 (168 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Delikatne wieprzowe polędwiczki w serowym sosie to elegancki obiadek na niedziele.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • • Polędwiczka wieprzowa
    • Sól
    • Pieprz
    • Oregano
    • Olej do smażenia
    • 1 brokuł
    • ½ kg fasolki szparagowej
    • ½ opakowania marchewki mini mrożonej
    • ½ kg ziemniaków
    • Przyprawa do ziemniaków
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 szk. mleka
    • Żółtko
    • 15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Polędwiczki pod warzywami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
  • ziemniaki 3. Po ugotowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą i zapiekamy do chwili zarumienienia.
  • warzywa 4. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
  • ziemniaki 5. Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • mięso 6. Na ziemniaki układamy mięso.
  • 7. Na mięso ugotowane warzywa.
  • sos 8. Masło rozpuszczamy w małym garnku.
    Do masła dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.
    Wlewamy 1 ½ mleka a w pozostałej ½ szk. mleka roztrzepujemy jajko.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i wkładamy do garnka z mlekiem, gotujemy.
    Doprawiamy gałką, pieprzem.
    Wlewamy mleko z żółtkiem, chwilę gotujemy.
  • sos 9. Sosem polewamy zapiekankę.
  • zapiekanka 10. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
    Zapiekanka gotowa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować