Polędwiczki pod warzywami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
2.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
3.Po ugotowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą i zapiekamy do chwili zarumienienia.
4.Warzywa gotujemy w osolonej wodzie.
5.Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
6.Na ziemniaki układamy mięso.
7.Na mięso ugotowane warzywa.
8.Masło rozpuszczamy w małym garnku.
Do masła dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.
Wlewamy 1 ½ mleka a w pozostałej ½ szk. mleka roztrzepujemy jajko.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i wkładamy do garnka z mlekiem, gotujemy.
Doprawiamy gałką, pieprzem.
Wlewamy mleko z żółtkiem, chwilę gotujemy.
9.Sosem polewamy zapiekankę.
10.Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
Zapiekanka gotowa. Smacznego.
Komentarze