Polędwiczki drobiowe duszone w śmietance z boczniakami i porem

4.8 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Proste i jednocześnie wymyślne danie, które właściwie robi się samo, wystarczy od czasu do czasu przemieszać i podlać śmietanką, doskonałe zarówno na obiad ale również na późną kolację.
Polecam nie tylko zapracowanym :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 350 g polędwiczek z fileta kurczaka
    jasna część większego pora
    350 g boczniaków
    sól, pieprz mielony, szczypta chili, przyprawa do kurczaka
    masło do smażenia klarowane lub zwykłe
    350g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Polędwiczki drobiowe duszone w śmietance z boczniakami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki pokroić wzdłuż na pasy, posypać pieprzem i przyprawą do pieczonego kurczaka.
    Odstawić na parę minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie pokroić w krążki pora, w paski boczniaki i lekko przesmażyć na maśle do odparowania, wtedy posolić i dodać polędwiczki, podlać śmietanką i dusić pod przykryciem.
    Pilnować aby śmietanka całkiem nie odparowała bo danie się przypali, sukcesywnie podlewać aż do wykończenia składników, na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili.
    Jako danie obiadowe podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub puree ziemniaczanym, jako danie kolacyjne świetnie smakuje z chrupiącą bagietką i sałatką z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować