Żołądki drobiowe duszone

  • wyświetlono: 77853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Żołądki drobiowe to wyborny przysmak na obiad, jak i na ciepłą kolację. Przepis na żołądki drobiowe to sposób na podroby przygotowane w tradycyjny sposób. Wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić żołądki drobiowe, aby nie były twarde ani łykowate. Najprościej jest wykonać przepis na żołądki kurze w sosie. Wtedy dodatkowo nadamy daniu niepowtarzalnego smaku. Jednak tak przygotowane żołądki drobiowe mogą być składnikiem innej potrawy. Warto z żołądkami kurzymi przygotować np.: zapiekankę z ciastem francuskim.

neli
  • 60min

Składniki

Żołądki kurze – przepis:
- 50 dag żołądków drobiowych
- włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler )
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 12%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- tymianek
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sól
- biały pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Żołądki drobiowe duszone

  • Smażenie żołądków z warzywami1. Żołądki drobiowe – przepis:
    Na początek żołądki drobiowe należy oczyścić, dokładnie umyć, zalać zimną wodą i gotować ok. 20 minut. Następnie żołądki trzeba wyjąć łyżką cedzakową i pokroić w plastry. Potem na patelni powinno się smażyć pokrojoną cebulę, czosnek, dodać żołądki i obrumienić z każdej strony. Następnie do żołądków należy dodać pokrojone w plastry warzywa, podlać wywarem z gotowania żołądków, posolić, dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć i dusić do miękkości.
  • Potrawa gotowa!2. Aby powstały żołądki drobiowe w sosie należy podprawić potrawę śmietaną. Następnie dodać tymianek, biały pieprz, przyprawić do smaku i zagotować. Na koniec żołądki kurze należy odstawić z ognia i dodać natkę. Kurze żołądki są gotowe do podania.

Jak oczyścić żołądki drobiowe?

Na początek żołądki kurze należy rozciąć i ostrym nożykiem oczyścić z wierzchu ze śluzu, z błonek i z tłuszczu. Koniecznie trzeba pozbyć się żółtej powłoki okalającej kurze żołądki. Również trzeba wyciąć wszelkiego rodzaju chrząstki i wejście przełyku. Duże żołądki drobiowe należy przekroić na pół a nawet na ćwiartki. Tak przygotowane żołądki należy opłukać pod bieżącą zimną wodą. Żołądki są gotowe do dalszego przygotowania.

Żołądki drobiowe mogą być podane również na odświętny domowy obiad. Wystarczy podać je na porcelanowej zastawie. Do tego można wybrać elegancki obrus  i sztućce, a nawet prosta potrawa z żołądków drobiowych będzie smakować wyśmienicie.

Porady

Żołądki na obiad należy podawać z dowolną kaszą ugotowaną na sypko. Żołądki z kurczaka świetnie smakują z dodatkiem kiszonych warzyw np.: ogórka małosolnego, papryki lub cukinii. Przepis na żołądki z kurczaka doskonale będzie smakować surówka z kiszonej kapusty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczyladania z patelni

Komentarze

Podobne przepisy

Drobiowe żołądki z warzywami

Dodane przez: Serdenka

Drobiowe żołądki z warzywami

Smaczne i sycące danie

Ślimaki w sosie własnym czyli żołądki drobiowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

"Ślimaki" w sosie własnym czyli żołądki drobiowe

Pyszne żołądki drobiowe. W dzieciństwie...

Żołądki drobiowe po tajsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Żołądki drobiowe po tajsku

Zainspirowani smakami kuchni tajskiej...

Żołądki drobiowe z pieczarkami w pomidorach

Dodane przez: evita0007

Żołądki drobiowe z pieczarkami w pomidorach

Pyszne żołądki z pieczarkami w...

żołądki drobiowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Żołądki drobiowe

z puree z zielonego groszku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE