Muffiny urozmaicone podwójnym kremem. Środek wypełniony kremem z malinami a wierzch to krem budyniowy. Wyszły bardzo pyszne, dzieci z chęcią po nie sięgały.
Składniki:
Na 12 sztuk:
Ciasto:
2 jajka, w temp. pokojowej
150 g cukru
100 ml oleju rzepaowego, w temp. pokojowej
150 g jogurtu naturalnego, w temp. pokojowej
185 g mąki orkiszowej, typ 1050
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego na 500 ml mleka
400 ml mleka
80 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
150 g świeżych malin (część zostawona do dekoracji)
Podwójnie kremowe muffiny z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń ugotuj w 400 ml mleka z cukrem. Powierzchnię budyniu przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2.Jajka utrzyj z cukrem, aż będą białe. Dodawaj, podczas ubijania, naprzemiennie olej i jogurt. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Przesiej do jajecznej masy. Wymieszaj. Blaszkę z 12 otworami wyłóż papierowymi papilotkami. Ciasto nakładaj do wysokości papilotek. Piecz w nagrzanym do 150 st. C (z termoobiegiem) piekarniku ok 20 minut.
3.Zimny budyń przełóż do misy miksera, zacznij ubijać i dodawaj partiami miękkie masło. Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj ok. 70 g pokrojonych malin. Wymieszaj energicznie, by maliny lekko się rozpadły i zabarwiły krem. Obydwa kremy wstaw na 15 minut do lodówki.
4.Z ostudzonych muffin zetnij czapeczki czyli górki, odłóż na bok. Nałóż łyżką krem malinowy, przykryj czapeczką. Krem bez dodatków nałóż do szprycy i dekoruj górę muffin. Dekoruj resztą malin i listkami mięty.
Komentarze