Ciasto podwójnie kremowe

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe z dżemem i dwoma kremami. W sam raz dla koneserów niezbyt słodkich wypieków.

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    7 łyżek oleju
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem kisielowy:
    250 g miękkiego masła
    3 szklanki wody
    4 łyżki miodu
    2 opakowania kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody każde)

    Krem twarogowy:
    250 g miękkiego masła
    600 g twarogu półtłustego 3 - krotnie mielonego
    4 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    300 g dżemu truskawkowego
    100 g kuleczek zbożowych o smaku czekoladowym
    kakao do porószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto podwójnie kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto podwójnie kremowe 1. Na krem kisielowy wodę, miód i oba opakowania kisielu dokładnie wymieszać i zagotować. Kisiel wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodać wystudzony kisiel, stale ucierając. Krem schłodzić.
  • Ciasto podwójnie kremowe 2. Składniki przeznaczone na krem twarogowy utrzeć. Schłodzić.
  • Ciasto podwójnie kremowe 3. Na ciasto jajka ubić ze szczyptą soli. Nadal ubijając, kolejno dodać: olej, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Masę wylać na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 25 min (200 st. C). Wystudzić.
  • Ciasto podwójnie kremowe 4. Na cieście rozsmarować dżem.
  • Ciasto podwójnie kremowe 5. Na dżem wyłożyć schłodzony krem kisielowy.
  • Ciasto podwójnie kremowe 6. Następnie wierzch pokryć kuleczkami zbożowymi. Kulki przekryć schłodzonym kremem twarogowym.
  • Ciasto podwójnie kremowe 7. Całość oprószyć kakao.
    Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Kisiel Miód Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować