Pierwsze ciasto z owocami z ogródka :-) pachnące wiosną. Pyszne, kolorowe i szybko zrobione :-)
50 min
Składniki:
Składniki:
100 gr cukru białego
300 gr mąki pszennej
200 gr margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
160 gr truskawek
1 garść jagód
6 lasek rabarbaru
½ łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Cukier puder do dekoracji
Pleśniak wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia, cukru z wanilią oraz 2 łyżek cukru zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części – jedna większa, druga mniejsza. Ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30-60 minut do zamrażalnika.
2.Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i cynamon, ubić ponownie na sztywną pianę. Owoce umyć, osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, rabarbar obrać ze skóry. Pokroić w mniejsze kawałki.
3.Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładać wszystkie owoce. Następnie rozłożyć cynamonową bezę i delikatnie rozsmarować. Na końcu zetrzeć drugą część ciasta.
4.Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze