Pleśniak wieloowocowy

4 (1 ocen)

  • 50 min

Pierwsze ciasto z owocami z ogródka :-) pachnące wiosną. Pyszne, kolorowe i szybko zrobione :-)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    100 gr cukru białego
    300 gr mąki pszennej
    200 gr margaryny
    3 jajka
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    160 gr truskawek
    1 garść jagód
    6 lasek rabarbaru
    ½ łyżeczka cynamonu
    Szczypta soli
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Pleśniak wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia, cukru z wanilią oraz 2 łyżek cukru zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 2 części – jedna większa, druga mniejsza. Ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30-60 minut do zamrażalnika.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i cynamon, ubić ponownie na sztywną pianę. Owoce umyć, osuszyć. Z truskawek usunąć szypułki, rabarbar obrać ze skóry. Pokroić w mniejsze kawałki.
  • 3. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładać wszystkie owoce. Następnie rozłożyć cynamonową bezę i delikatnie rozsmarować. Na końcu zetrzeć drugą część ciasta.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować