Dziś polecają się na obiad pyszne delikatne i bardzo mięciutkie plastry łopatki w ciemnym sosie z dodatkiem suszonych warzyw, przepis czeka już na was na blogu pod nazwą kuchnia domowa agi
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego z łopatki,
1 łyżka przyprawy do mięsa,
3,5 szklanki przegotowanej letniej wody,
2 łyżki suszonych warzyw,
1 łyżka kupnego sosu ciemnego do pieczeni
Plastry łopatki w ciemnym sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę pokroić na plastry obsypać przyprawą i wlać dwie łyżki oleju, całość wmasować w plastry odstawić na 15 minut aby mięso odpoczęło, po wyznaczonym czasie plastry obsmażyć z obu stron na rumiany kolor
2.Do podsmażonego mięsa wlać najpierw dwie szklanki wody oraz wsypać suszone warzywa i dusić do czasu jej wyparowania, po tym czasie kolejny raz wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, na koniec w pół szklanki wody rozrobić łyżkę sosu ciemnego i zagotować do czasu jego zgęstnienia
Komentarze