Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki?
Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopyta ale są dużo lepsze.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg ziemniaków młodych
    • ½ główki kapusty młodej
    • 2 marchewki młode
    • 1 cebula
    • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 jajka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżeczka octu
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżka przyprawy warzywnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Placki Dodatki

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy.
  • ziemaniki 2. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę.
  • marchew 3. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
    Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą.
    Wsypujemy przyprawę warzywną, cukier, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut.
  • placki 4. Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę i przekładamy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy i robimy dłonią placki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C,
  • placki 5. Gotowe. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować