Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki?
Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopyta ale są dużo lepsze.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg ziemniaków młodych
• ½ główki kapusty młodej
• 2 marchewki młode
• 1 cebula
• 7 łyżek mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka octu
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka przyprawy warzywnej
Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy.
2.Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę.
3.Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą.
Wsypujemy przyprawę warzywną, cukier, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut.
4.Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę i przekładamy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy i robimy dłonią placki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C,
Komentarze