Placuszki z wątróbki i natki

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placki to idealny pomysł na przekąskę dla tych, którzy nie lubią wątróbki przyrządzanej w sposóbtradycyjny. Usmażona z natką pietruszki jest dużo smaczniejsza. Moja rodzina ją uwielbia.

Składniki:

  • ● 3-4 wątróbki drobiowe
    ● 3 pęczki natki pietruszki
    ● 2 jajka
    ● 3 szklanki mąki
    ● łyżka vegety
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z wątróbki i natki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę starannie myjemy
    pod bieżącą wodą. Osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Ostrym nożem usuwamy
    błony. Mięso kroimy
    w bardzo małe kawałki.
  • Placuszki z wątróbki i natki 2. Natkę pietruszki myjemy,
    osuszamy i drobno siekamy.
  • 3. Jajka rozkłócamy w miseczce
    i mieszając, stopniowo wsypujemy
    mąkę i wlewamy ok.
    430 ml wody (1 i 3/4 szklanki).
    Mieszamy. Ciasto powinno
    mieć konsystencję gęstej
    śmietany.
  • 4. Dodajemy wątróbkę i wsypujemy
    natkę. Doprawiamy
    vegetą, solą i pieprzem i ponownie
    mieszamy.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy
    niewielką ilość oleju. Łyżką nabieramy
    małe porcje ciasta
    i kładziemy na patelni w niewielkich
    odstępach. Lekko
    spłaszczamy, nadając placuszkom
    okrągły kształt. Smażymy
    z obu stron, aż będą miały jasnobrązowy
    kolor.

Porady

● Potrawę najlepiej podawać na gorąco z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub z ogórkami małosolnymi. ● Masę można urozmaicić, dodając drobno posiekaną cebulę i kilka pokrojonych w kostkę pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować