Placuszki wycinanki

5 (149 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, rozpływające się w ustach, sypkie placuszki. Super smakują z marmoladą lub dżemem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    5 dag. masła
    5 dag. smalcu
    2 łyżki gęstej śmietany
    Dodatkowo:
    marmolada lub dżem
    olej do smażenia
    papierowy ręcznik do osączenia
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placuszki wycinanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mąkę, proszek do pieczenia, jajko,masło,smalec, cukier, cukier waniliowy,śmietanę zagniatam. Ciasto wałkuję , wycinam foremką ciastka, smażę je na mocno rozgrzanym oleju. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podaję z marmoladą.

Porady

Tak kaloryczny posiłek, doradzam zjeść rano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować