Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Świeżo usmażone, chrupiące plaski ziemniaczane, jam mniemam to ulubione danie większości z nas:). Dziś polecam ich połączenie z aromatycznym selerem, który nadaje im jeszcze lepszego smaku. Dopełnienie całości stanowi gulasz. POLECAM!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 500 gram szynki wieprzowej,
    • 1 średniej wielkości seler (około 400 gram),
    • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    Składnik dodatkowy:
    • 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
    Składniki robocze:
    • Jajko do spojenia placków,
    • Pieprz do smaku,
    • Sól do smaku,
    • Papryka do smaku,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Przyprawa do gulaszu,
    • Olej do smażenia,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Łyżka koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżka mąki pszennej do placków,
    • 0,5 cebuli,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Woda do podlania gulaszu
    Dekoracja:
    • Szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso oprószone przyprawą do gulaszu 1. GULASZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę i łączymy je z przyprawą do gulaszu.
  • smażenie 2. Tak przygotowane dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem do momentu jak mięso się zarumieni. Do zarumienionego dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Po połączeniu składników mięso podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest gotowe gulasz łączymy z jogurtem. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
    W trakcie, gdy przygotowujemy gulasz, jednocześnie możemy zająć się przygotowaniem placków warzywnych.
  • obrane warzywa 3. PLACKI ZIEMNIACZANO- SELEROWE: Seler i ziemniaki obieramy.
  • składniki placków przed połączeniem 4. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowane przekładamy do miski. Dodajemy do nich seler, mąkę, skrobię, która osiadła się na spodzie soku z ziemniaków, jajko, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
  • gotowe ciasto 5. Składniki dokładnie mieszamy.
  • smażenie z pierwszej strony 6. Na patelni umieszczamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.
  • smażenie z drugiej strony 7. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
  • odsączanie 8. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Podajemy je polane gulaszem i oprószone posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować