Świeżo usmażone, chrupiące plaski ziemniaczane, jam mniemam to ulubione danie większości z nas:). Dziś polecam ich połączenie z aromatycznym selerem, który nadaje im jeszcze lepszego smaku. Dopełnienie całości stanowi gulasz. POLECAM!
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 500 gram szynki wieprzowej,
• 1 średniej wielkości seler (około 400 gram),
• 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
Składnik dodatkowy:
• 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu)
Składniki robocze:
• Jajko do spojenia placków,
• Pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• Papryka do smaku,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Przyprawa do gulaszu,
• Olej do smażenia,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• Łyżka koncentratu pomidorowego,
• 1 łyżka mąki pszennej do placków,
• 0,5 cebuli,
• 2 ząbki czosnku,
• Woda do podlania gulaszu
Dekoracja:
• Szczypior do posypania
Placki ziemniaczano- selerowe z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GULASZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie mięso kroimy w kostkę i łączymy je z przyprawą do gulaszu.
2.Tak przygotowane dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem do momentu jak mięso się zarumieni. Do zarumienionego dodajemy przyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Po połączeniu składników mięso podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest gotowe gulasz łączymy z jogurtem. Całość zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
W trakcie, gdy przygotowujemy gulasz, jednocześnie możemy zająć się przygotowaniem placków warzywnych.
3.PLACKI ZIEMNIACZANO- SELEROWE: Seler i ziemniaki obieramy.
4.Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowane przekładamy do miski. Dodajemy do nich seler, mąkę, skrobię, która osiadła się na spodzie soku z ziemniaków, jajko, natkę pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Komentarze