Placuszki selerowe z mięsnym gulaszem i jogurtem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Placki z selera, z dodatkiem aromatycznego, lekko pikantnego gulaszu oraz kleksem gęstego jogurtu naturalnego to sycący i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    -60 dag szynki wieprzowej
    -2 średniej wielkości selery korzeniowe
    -200 g gęstego jogurtu naturalnego

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -2 duże cebule

    Składniki robocze:
    -1 jajko
    -2-3 łyżki mąki
    -1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -sól
    -olej do smażenia
    -woda do ugotowania gulaszu

    Dekoracja:
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Gulasz Szynki

Placuszki selerowe z mięsnym gulaszem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę przez 2 minuty. Następnie dorzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Podlewamy wodą, tak by przykryła całość, dodajemy majeranek, czosnek granulowany, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Obrany, umyty i osuszony seler ścieramy na dużych oczkach do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (2 łyżki), przyprawę uniwersalną i szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placuszki i formujemy. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 4. Gulasz w razie potrzeby dosalamy, dokładnie mieszamy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody, powoli, ciągle mieszając wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  • 5. Placuszki polewamy gulaszem. Układamy kleksy z jogurtu naturalnego. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jogurt naturalny Seler Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować