Placki z selera, z dodatkiem aromatycznego, lekko pikantnego gulaszu oraz kleksem gęstego jogurtu naturalnego to sycący i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
-60 dag szynki wieprzowej
-2 średniej wielkości selery korzeniowe
-200 g gęstego jogurtu naturalnego
Placuszki selerowe z mięsnym gulaszem i jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę przez 2 minuty. Następnie dorzucamy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Podlewamy wodą, tak by przykryła całość, dodajemy majeranek, czosnek granulowany, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny od czasu do czasu mieszając.
2.Obrany, umyty i osuszony seler ścieramy na dużych oczkach do miski. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę (2 łyżki), przyprawę uniwersalną i szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placuszki i formujemy. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4.Gulasz w razie potrzeby dosalamy, dokładnie mieszamy. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody, powoli, ciągle mieszając wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
5.Placuszki polewamy gulaszem. Układamy kleksy z jogurtu naturalnego. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego!
Komentarze