Placki ziemniaczano - grzybowe z dipem bazyliowym

0 (0 ocen)

Tradycyjne placki ziemniaczane zyskały zupełnie nowy smak dzięki dodaniu do ciasta grzybów leśnych. Ja podałam je z dipem jogurtowo - bazyliowym, ale wspaniale smakują bez żadnych dodatków albo z odrobiną kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 300 g podgrzybków lub innych grzybów leśnych
    900 g ziemniaków
    3 jajka
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    dip bazyliowy:
    2 gałązki bazylii
    200 g jogurtu naturalnego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Dip

Placki ziemniaczano - grzybowe z dipem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i osączamy z wody.
  • 2. Przygotowujemy dip: listki bazylii obrywamy z gałązek, blendujemy z dodatkiem łyżki jogurtu i łączymy z pozostałym jogurtem, przyprawiamy szczyptą soli.
  • 3. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, grzyby, proszek do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju jak tradycyjne placki ziemniaczane.
  • 4. Usmażone placki podajemy z dodatkiem dipu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować