Placki ziemniaczano-kalafiorowe z pietruszkowym dipem

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych;)

  • 20 min

Składniki:

  • PLACKI:
    - ok. 500 g ugotowanego i rozdrobnionego kalafiora
    - 5 średnich ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
    - 1 średnia cebula starta
    - 2-3 jajka
    - mąka (w zależności jak "wodniste" mamy ziemniaki)
    - sól, pieprz
    - 1 średnia marchewka starta na tarce jarzynowej
    - 1/2 pęczka szczypiorku
    - szczypta imbiru i gałki muszkatołowej

    DIP PIETRUSZKOWY:
    -1/2 pęczka szczypiorku
    - 1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego
    -1 ząbek czosnku
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczano-kalafiorowe z pietruszkowym dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI
    Wszystkie składniki łączymy i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż na placki ziemniaczane.
  • 2. Wszystkie skłądniki blendujemy i polewamy placuszki.

Porady

Podawać z ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować