Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą

4.5 (167 ocen)

Syte , pożywne i bogate w smaku duże placki ziemniaczane z sosem warzywnym oraz kiełbasą. Podane z serem żółtym , kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorem nie tylko apetycznie wyglądają ale jak najbardziej tak smakują.Śmiało polecam podać je nawet na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Na cztery porcję:
    Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól , pieprz
    smalec do smażenia
    Sos:
    2 dobrej jakości podsuszane kiełbasy
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 kg pieczarek
    2 pomidory
    400 ml sosu paprykowego lub pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia
    Dodatki:
    100 g. tartego sera żółtego
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    4 łyżki posiekanego szczypioru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane:Ziemniaki obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o dużych oczkach wraz z obraną cebulą.
    Pozostawiamy na 10 min , odlewamy wodę pozostawiając powstałą skrobię ziemniaczaną.
    Dodajemy jajko , mąkę oraz sól i pieprz , mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy 4 duże placki ziemniaczane , wielkości patelni na rumiano z obu stron.( użyłam patelni o średnicy 26cm)

  • 2. Sos: Kiełbasę kroimy w plastry , cebulę w piórka czosnek siekamy drobno.
    Paprykę oraz obrane pieczarki i pomidory kroimy w kostkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu lub oleju , przesmażamy kiełbasę z cebulą a po chwili dodajemy czosnek i paprykę.
    Gdy się przyrumienią dokładamy pieczarki oraz pomidory.
    Smażymy do odparowania płynów.
    Wlewamy sos , dusimy 10 min na wolnym ogniu.
    Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na Każdy placek wykładamy chochlę sosu , posypujemy serem żółtym.
    Składamy na pół , dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany oraz szczypioru.
    Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować