Placki ziemniaczane z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy placki: cebulę
obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o małych
oczkach. Mieszamy z cebulą,
jajkami i mąką. Doprawiamy
solą i pieprzem.
2.Na patelni rozgrzewamy
olej. Łyżką nakładamy porcje
ciasta i smażymy placki z obu
stron, aż będą chrupiące.
3.Przygotowujemy sos: marchewki
i pietruszki obieramy
i myjemy. Ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Cebule
obieramy i kroimy w drobną
kos tkę. Warzywa dusimy
w małej ilości wody. Dodajemy
koncentrat, koperek i doprawiamy
majerankiem, solą
i pieprzem. Mieszamy i jeszcze
chwilę dusimy. Sos wykładamy
na placki.
Komentarze