Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Idealna potrawa dla smakoszy prawdziwych leśnych grzybów!

  • 30 min

Składniki:

  • ok 1kg ziemniaków
    1 cebula
    2 jaja
    mąka pszenna
    bułka tarta
    mały słoiczek suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
    sól
    pieprz
    opcjonalnie szczypiorek lub pietruszka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI
    Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Siekamy drobno cebulę. Dodajemy do ziemniaków 1/4 ich objętości mąki, dwa jaja, oraz połowę posiekanej cebuli. Doprawiamy solą oraz solidnie pieprzem. Można na tym etapie dodać również szczypiorek.
    Z ciasta formujemy placki i panierujemy w bułce tartej.
    Placki smażymy na oleju aż do ich zarumienienia, później odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.

    SOS GRZYBOWY
    Suszone grzyby namaczamy w wodzie, płuczemy. Wrzucamy je do rondelka wraz z pozostałą cebulą i podlewamy wodą (tak aby przykryła składniki mniej więcej do połowy). Doprawiamy solą i pieprzem. Chwile gotujemy i dodajemy mieszankę ciepłej wody z łyżką mąki. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Można dodać śmietany - wtedy sos będzie jaśniejszy.

    PODANIE
    Wykładamy placki na talerz, polewany sosem grzybowym oraz posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.

Porady

Do sosu można dodać śmietanę - będzie jaśniejszy. Najlepiej odgrzewać placki w piekarniku - unikniemy w ten sposób dodawania zbędnej ilości tłuszczu do placków jak w przypadku odgrzewania na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ziemniaki

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować