Placki ziemniaczane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy i mielimy. Siekamy drobno cebulę. Dodajemy do ziemniaków 1/4 ich objętości mąki, dwa jaja, oraz połowę posiekanej cebuli. Doprawiamy solą oraz solidnie pieprzem. Można na tym etapie dodać również szczypiorek.
Z ciasta formujemy placki i panierujemy w bułce tartej.
Placki smażymy na oleju aż do ich zarumienienia, później odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
SOS GRZYBOWY
Suszone grzyby namaczamy w wodzie, płuczemy. Wrzucamy je do rondelka wraz z pozostałą cebulą i podlewamy wodą (tak aby przykryła składniki mniej więcej do połowy). Doprawiamy solą i pieprzem. Chwile gotujemy i dodajemy mieszankę ciepłej wody z łyżką mąki. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Można dodać śmietany - wtedy sos będzie jaśniejszy.
PODANIE
Wykładamy placki na talerz, polewany sosem grzybowym oraz posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.
Porady
Do sosu można dodać śmietanę - będzie jaśniejszy.
Najlepiej odgrzewać placki w piekarniku - unikniemy w ten sposób dodawania zbędnej ilości tłuszczu do placków jak w przypadku odgrzewania na patelni.
Komentarze