U nas w rodzinie zawsze placki ziemniaczane jadalo się z ketchupem bądź cukrem. Ja postanowiłam podac je z mięsnymi pulpetami i paprykowym sosem. Jest to idealne trio smakowe :)
Składniki:
Składniki podstawowe:
3 duże czerwone papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Kilka różyczek mrożonego kalafiora
Placki ziemniaczane z nadziewanymi pulpetami w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety :
Kajzerkę wkładamy do miski i zalewamy wodą - tak by zakryć bułkę. Odstawiamy na bok aż kajzerka podwoi swoją objętość
2.Do mięsa dodać przyprawy i dobrze wyciśniętą kajzerkę. Wymieszać porządnie
3.Bierzemy porcję mięsa na środek kładziemy różyczkę kalafiora i formujemy pulpety.
4.Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, stawiamy na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pulpety i gotujemy ok 20 min.
5.Sos:
Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Umyć osuszyć.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włączyć funkcję grill i opiekać papryki ok 40 min. Ostudzić
6.Z papryk zdjąć skórę, miąższ włożyć do garnka. Dodać ok. 1/2 wody spod pulpetów. Zmiksować Całość podgrzać , doprawić. Do 1/2 szkl wody doać mąkę. Wymieszać by nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, wymieszać. Gotować jeszcze przez ok 10 min
7.Placki:
Ziemniaki obrać. umyć.
Zetrzeć na tartce do placków ziemniaczanych ( najmniejsze oczka)
Do ziemniaków dodać przyprawy wymieszać
8.Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcję ziemniaków ( 1 czubata łyżka) na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron
9.Na talerzu układać:
placek ziemniaczany , pulpet przecięty na pół, placek ziemniaczany, 1/2 pulpecika. Polać sosem
Komentarze