Placki ziemniaczane z nadziewanymi pulpetami w sosie paprykowym

0 (0 ocen)

U nas w rodzinie zawsze placki ziemniaczane jadalo się z ketchupem bądź cukrem. Ja postanowiłam podac je z mięsnymi pulpetami i paprykowym sosem. Jest to idealne trio smakowe :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    3 duże czerwone papryki
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    Kilka różyczek mrożonego kalafiora

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 kg ziemniaków

    Składniki robocze:
    Pulpety:
    1 kajzerka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    woda

    Placki ziemniaczane:
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżka rozmarynu otartego
    1 i 1/2 płaskiej łyżki ziół prowansalskich
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    olej do smażenia

    Sos paprykowy:
    sól
    pieprz
    1/2 szkl wody
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z nadziewanymi pulpetami w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety :
    Kajzerkę wkładamy do miski i zalewamy wodą - tak by zakryć bułkę. Odstawiamy na bok aż kajzerka podwoi swoją objętość
  • 2. Do mięsa dodać przyprawy i dobrze wyciśniętą kajzerkę. Wymieszać porządnie
  • 3. Bierzemy porcję mięsa na środek kładziemy różyczkę kalafiora i formujemy pulpety.
  • 4. Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, stawiamy na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pulpety i gotujemy ok 20 min.
  • 5. Sos:
    Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Umyć osuszyć.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włączyć funkcję grill i opiekać papryki ok 40 min. Ostudzić
  • 6. Z papryk zdjąć skórę, miąższ włożyć do garnka. Dodać ok. 1/2 wody spod pulpetów. Zmiksować Całość podgrzać , doprawić. Do 1/2 szkl wody doać mąkę. Wymieszać by nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, wymieszać. Gotować jeszcze przez ok 10 min
  • 7. Placki:
    Ziemniaki obrać. umyć.
    Zetrzeć na tartce do placków ziemniaczanych ( najmniejsze oczka)
    Do ziemniaków dodać przyprawy wymieszać
  • 8. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcję ziemniaków ( 1 czubata łyżka) na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron
  • 9. Na talerzu układać:
    placek ziemniaczany , pulpet przecięty na pół, placek ziemniaczany, 1/2 pulpecika. Polać sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować