Placki ziemniaczane z nadziewanymi pulpetami w sosie paprykowym

  • wyświetlono: 787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

U nas w rodzinie zawsze placki ziemniaczane jadalo się z ketchupem bądź cukrem. Ja postanowiłam podac je z mięsnymi pulpetami i paprykowym sosem. Jest to idealne trio smakowe :)

uuuuuunazwy-1

Składniki

Składniki podstawowe:

3 duże czerwone papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Kilka różyczek mrożonego kalafiora

Składnik podstawowy dodatkowy:
1 kg ziemniaków

Składniki robocze:
Pulpety:
1 kajzerka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
woda

Placki ziemniaczane:
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka rozmarynu otartego
1 i 1/2 płaskiej łyżki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
olej do smażenia

Sos paprykowy:
sól
pieprz
1/2 szkl wody
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z nadziewanymi pulpetami w sosie paprykowym

  • 1. Pulpety :
    Kajzerkę wkładamy do miski i zalewamy wodą - tak by zakryć bułkę. Odstawiamy na bok aż kajzerka podwoi swoją objętość
  • 2. Do mięsa dodać przyprawy i dobrze wyciśniętą kajzerkę. Wymieszać porządnie
  • 3. Bierzemy porcję mięsa na środek kładziemy różyczkę kalafiora i formujemy pulpety.
  • 4. Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, stawiamy na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pulpety i gotujemy ok 20 min.
  • 5. Sos:
    Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Umyć osuszyć.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włączyć funkcję grill i opiekać papryki ok 40 min. Ostudzić
  • 6. Z papryk zdjąć skórę, miąższ włożyć do garnka. Dodać ok. 1/2 wody spod pulpetów. Zmiksować Całość podgrzać , doprawić. Do 1/2 szkl wody doać mąkę. Wymieszać by nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, wymieszać. Gotować jeszcze przez ok 10 min
  • 7. Placki:
    Ziemniaki obrać. umyć.
    Zetrzeć na tartce do placków ziemniaczanych ( najmniejsze oczka)
    Do ziemniaków dodać przyprawy wymieszać
  • 8. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcję ziemniaków ( 1 czubata łyżka) na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron
  • 9. Na talerzu układać:
    placek ziemniaczany , pulpet przecięty na pół, placek ziemniaczany, 1/2 pulpecika. Polać sosem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapulpetyplacki ziemniaczanesos paprykowynadziewane pulpetykonkurs_kreatywny7pulpety z sosemplacki z sosemplacki ziemniaczane z pulpetamikreatywny obiadprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy


Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą

Dodane przez: Martyna1991

Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą

Syte , pożywne i bogate w smaku...

gotowe

Dodane przez: ziutula

placki ziemniaczane z sosem jogurtowym

placki podawać z sosem na obiad,...

placki ziemniaczane

Dodane przez: zuzkaz2

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

placki ziemniaczane często podajęw...

placki ziemniaczane sos farmerski

Dodane przez: ScaryCanary

Placki ziemniaczane z sosem farmerskim

Szybka do przygotowania potrawa,idealna...

image-091c5oy

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Placki ziemniaczane z sosem chrzanowym

Placki ziemniaczane, chyba wszystkim...

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM Z MASCARPONE

Dodane przez: magdzia44448

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM...

PYSZNE PLACKI ZIEMNIACZANE Z DELIKATNYM...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE