Placki ziemniaczane z pulpecikami i cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealne dla smakoszy placków ziemniaczanych, szczególnie że podane są z oryginalnym sosem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 70 dag mielonego mięsa
    13 dużych ziemniaków
    duża cukinia
    6 cebul
    3 pomidory
    4 ząbki czosnku
    4 jajka
    pół szklanki bułki tartej
    1 czerwona papryka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z pulpecikami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Jedną cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Czosnek i cebulę dodać do mięsa i wymieszać. Do masy mięsnej dodać 2 jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Mokra dłonią uformować małe pulpeciki i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju .
  • 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. 3 duże cebule obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach do masy ziemniaczanej. Dodać 2 jajka mąkę pszenną i ziemniaczaną. wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki średniej wielkości.
  • 3. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Papryk opłukać, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić również w kostkę. 2 cebule obrać i podsmażyć na patelni razem z papryką. Do garnka wsypać cebulę, paprykę, cukinię i pomidory. Podlać niepełną szklanką wody i dusić ok 30 min. Dodać pulpeciki i razem zagotować.
  • 4. Placki ziemniaczane podawać zaraz po usmażeniu z ciepłym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować