Placki ze szpinakiem i twarogiem

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni nie znoszę monotonii i właśnie dlatego wymyśliłam te placki. Mam czworo dzieci, więc jest dla kogo kucharzyć.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● 10 dag drożdży
    ● łyżka cukru
    ● ok. 1 szkl. mleka
    ● olej
    ● 50 dag szpinaku
    ● 2 pęczki szczypiorku
    ● pęczek koperku
    ● 10 dag twarogu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Placki

Placki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 4 łyżkami
    ciepłego mleka. Mąkę
    wsypujemy do miski (kilka łyżek
    odkładamy). Pośrodku
    robimy wgłębienie. Wlewamy zaczyn i wsypujemy cukier.
    Posypujemy resztą mąki i odstawiamy
    w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia. Wyrabiamy, wlewając
    5 łyżek gorącego oleju
    i taką ilość ciepłego mleka,
    aby zagnieść elastyczne ciasto.
    Przykrywamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Szpinak blanszujemy i dokładnie
    osączamy. Drobno
    kroimy. Szczypiorek i koperek
    myjemy, osuszamy i siekamy.
    Mieszamy ze szpinakiem.
  • 3. Stolnicę i wałek natłuszczamy
    olejem. Ciasto dzielimy na ok. 15 części. Każdą
    rozwałkowujemy na cienki
    okrągły placek. Pośrodku
    układamy porcje szpinaku.
  • 4. Twaróg kroimy w kawałki.
    Układamy na szpinaku. Brzegi
    ciasta zbieramy do środka tak,
    aby przykryć farsz. Zlepiamy.
    Placki odstawiamy do wyrośnięcia.
    Pieczemy ok. 15 minut
    w temp. 180 °C.

Porady

Placki równie dobrze smakują faszerowane zblanszowanymi różyczkami brokułu oraz serem feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować