Placki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z 4 łyżkami
ciepłego mleka. Mąkę
wsypujemy do miski (kilka łyżek
odkładamy). Pośrodku
robimy wgłębienie. Wlewamy zaczyn i wsypujemy cukier.
Posypujemy resztą mąki i odstawiamy
w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Wyrabiamy, wlewając
5 łyżek gorącego oleju
i taką ilość ciepłego mleka,
aby zagnieść elastyczne ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Szpinak blanszujemy i dokładnie
osączamy. Drobno
kroimy. Szczypiorek i koperek
myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy ze szpinakiem.
3.Stolnicę i wałek natłuszczamy
olejem. Ciasto dzielimy na ok. 15 części. Każdą
rozwałkowujemy na cienki
okrągły placek. Pośrodku
układamy porcje szpinaku.
4.Twaróg kroimy w kawałki.
Układamy na szpinaku. Brzegi
ciasta zbieramy do środka tak,
aby przykryć farsz. Zlepiamy.
Placki odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 15 minut
w temp. 180 °C.
Porady
Placki równie dobrze smakują faszerowane zblanszowanymi różyczkami brokułu oraz serem feta.
Komentarze