Krokiety ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, wodę, olej, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować. Patelnię natrzeć olejem i nakładać porcjami ciasto. Usmażyć duże naleśniki.
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Na koniec dodać szpinak i smażyć do momentu aż listki będą miękkie, ostudzić. Szpinak przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem. Następnie dodać rozdrobniony widelcem twaróg. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na każdy naleśniki wykładać farsz, złożyć boki do środka i zwinąć tworząc krokiety. Jajka rozmieszać widelce, dodać odrobinę soli. Każdego krokieta maczać w jajku, potem obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Komentarze