Krokiety ze szpinakiem i twarogiem

3.5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i smaczne krokiety. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    jajka 3 szt,
    mąka 2 szk,
    mleko 1 szk,
    woda 1 szk,
    olej 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Nadzienie:
    szpinak świeży 300 g,
    twaróg 500 g,
    cebula 2 szt,
    czosnek 3 – 4 ząbki,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    masło do smażenia,
    Panierka:
    jajka 2 - 3 szt,
    bułka tarta 2/3 szk,
    olej do smażenia,
    sól,
Wystaw ocenę:

3.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, wodę, olej, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować. Patelnię natrzeć olejem i nakładać porcjami ciasto. Usmażyć duże naleśniki.
    Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Na koniec dodać szpinak i smażyć do momentu aż listki będą miękkie, ostudzić. Szpinak przełożyć do miski i rozdrobnić blenderem. Następnie dodać rozdrobniony widelcem twaróg. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Na każdy naleśniki wykładać farsz, złożyć boki do środka i zwinąć tworząc krokiety. Jajka rozmieszać widelce, dodać odrobinę soli. Każdego krokieta maczać w jajku, potem obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować