Placki z tacki

5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię proste i lekkie potrawy, które przyrządza moja żona. Czasami podsuwam jej pomysł na nowe danie, jak np. te placki.

Składniki:

  • ● ok. 1/2 kg selera
    ● 2 jajka
    ● 2 łyżki mąki
    ● średnia cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● marchewka
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz
    ● olej
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z tacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z tacki 1. Warzywa obieramy i myjemy.
    Selera i marchewkę ścieramy
    na tarce o dużych oczkach,
    a cebulę oraz czosnek na oczkach
    jak na placki ziemniaczane
    (czosnek możemy przecisnąć
    przez praskę).
  • Placki z tacki 2. Do warzyw dodajemy jajka,
    wsypujemy mąkę oraz przyprawa uniwersalna
    i pieprz.
  • Placki z tacki 3. Wszystkie składniki dokładnie
    mieszamy.
  • Placki z tacki 4. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Nakładamy łyżką małe porcje
    masy, spłaszczamy i smażymy
    z obu stron na rumiano.

Porady

Do masy nie dodajemy soli, gdyż wystarczy ta, która jest w przyprawie uniwersalnej. Placki podajemy na gorąco z keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować