650 g cukinii
sól
100 g wędzonej szynki
250 g halloumi
150 g mąki
2 jajka
pół szkalanki posiekanego koperku
olej do smażenia
pęczek rzodkiewiek
250 g zblanszowanego bobu
pieprz
1 łyżka oliwy
Dressing : po pól pęczka mięty, koperku, natki pietruszki, estragonu
sok z połowy cytryny
250 ml kwaśnej śmietany
250 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz
Placki z cukinii z serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyłem cukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą.
Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem.
Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką. Smażyłem placki po 3-4 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Przełożyłem na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze