Placki marchewkowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzięki dodatkowi marchewki do ciasta ziemniaczanego placuszki wychodzą słodkie i bardziej delikatne niż tradycyjne. Pikanterii nadaje imbir, a korzenny posmak zapewnia cynamon :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka (bardzo duża): 1 sztuka
    - ziemniaki (średniej wielkości): 2 sztuki
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - Jajko (duże): 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - imbir: 0.25 łyżeczki
    - olej (do smażenia): 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki marchewkowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki marchewkowo - ziemniaczane 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergin, ogień ustawić na średni. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek.
    Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2-3 minuty z każdej strony (podobnie jak smażymy zwykłe placki ziemniaczane). Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować