Proste, szybkie, smaczne, kiedy nie ma czasu na bardziej wymyślne drugie danie. My zjedliśmy je z ketchupem.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 jajka kl M
2 parówki np. z szynki
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/3 główki cebulki, drobniutko posiekanej
1-2 łyżki wody/mleka jakby ciasto było za gęste
około 40 g sera żółtego
po szczypcie papryki słodkiej, ostrej, pieprzu
sól do smaku
Placki kukurydziano - serowe z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je na piankę.
2. Dodajemy parówki pokrojone w plasterki, obie mąki, proszek do pieczenia, starty ser żółty, kukurydzę konserwową i drobniutko pokrojoną cebulkę, przyprawiamy całość i mieszamy dokładnie.
3. Placuszki smażymy z jednej łyżki ciasta na rozgrzanym oleju. Następnie usmażone, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego !
Porady
Ps. Parówki oczywiście możemy zamienić np. na kabanoski lub inne kiełbaski ;)
Komentarze