Placki cebulowe

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować dla moich trzech mężczyzn: męża, syna i ojca.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mąki
    ● 2 średnie cebule
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 jajka
    ● ok. 1 szkl. mleka
    ● 2 grube (ok. 5-mm) plastry gotowanej szynki
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy cebulę i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy na papierowym ręczniku.

Porady

RADY M. Chodorowskiej Szynkę można zastąpić mortadelą lub cienkimi parówkami pokrojonymi w krążki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować