indyjskie placki cebulowe

4.5 (149 ocen)

  • 10 min

Jestem zafascynowana kulturą Indii. Zgłębiając jej tajniki nie sposób pominąć indyjską kuchnię pachnącą przyprawami! Uwielbiam przygotowywać we własnej kuchni przepisy z subkontynentu indyjskiego.

  • 10 min

Składniki:

  • 250g mąki
    3 jajka
    3 cebule
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy curry
    szczypta chilli
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Placki

Indyjskie placki cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
    Dodaj jajka i wodę.
    Mieszaj dokładnie do otrzymania gładkiego, gęstego ciasta.
    Cebule zetrzyj na tarce warzywnej albo posiekaj. Dodaj je do ciasta, wymieszaj.
    Rozgrzej olej na smażenie.
    Nabieraj ciasto łyżką i smaż do uzyskania złotego koloru.

Porady

Zwróć uwagę na składniki przyprawy curry - może zawierać taką ilość chilli, że dodanie go nie będzie potrzebne. Możesz dodać kurkumy, żeby placki miały ładniejszy kolor. W plackach efektowniej wygląda cebula pokrojona w półkrążki. Może być potrzebna większa ilość wody, tak aby ciasto nie było suche, a gładkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Przyprawy

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna

Podobne przepisy

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placki cebulowe

To może cię zainteresować