Placki ziemniaczane cebulowe

3 (1 ocen)

  • 30 min

Dla nas placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    2 czubate łyżki mąki
    2 jajka
    4 cebule
    sól
    pieprz
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować