Dla nas placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.
30 min
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 czubate łyżki mąki
2 jajka
4 cebule
sól
pieprz
smalec do smażenia
Placki ziemniaczane cebulowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną.
Komentarze