Placek żywiecki

4.45 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To bardzo znane ciasto z kuchni polskiej. Miodowe blaty przekłada się powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny. Na początku ciasto jest bardzo twarde, ale z każdym dniem mięknie, aby 3-go dnia wprost rozpływać się w ustach.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka sody,
    • 150g cukru,
    • 150g płynnego miodu,
    • 50g masła,
    • 100g smalcu,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
    • KREM:
    • 2 szklanki mleka,
    • 3 czubate łyżki kaszy manny,
    • 200g masła,
    • 150g cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 35g zmielonych orzechów włoskich (3,5 łyżki),
    • 2 łyżki rumu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • DODATKOWO:
    • 1 słoiczek powideł śliwkowych,
    • 100g mlecznej czekolady,
    • 100g śmietany kremówki,
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek żywiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cukrem. Dodajemy smalec i masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
    Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy.
    Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 10-12 minut.
  • 2. KREM: Odlewamy ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę zagotowujemy i gotujemy około 8 minut.
    Gdy kasza się gotuje to żółtka ucieramy na jasną i puszystą masę z połową cukru pudru (75g). Do żółtek dodajemy mleko (1/2 szklanki) i mąkę, mieszamy.
    Masę jajeczną wlewamy na gotującą się kaszę (pod koniec gotowania) i mieszamy. Kaszę gotujemy jeszcze chwilkę aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
    Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z pozostałym cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i rum, mieszamy. Krem dzielimy na 3 równe części.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Smarujemy go równomiernie warstwą powideł śliwkowych, a następnie kremem. Krem przykrywamy kolejnym blatem ciasta i postępujemy analogicznie aż do wyczerpania składników.
    W rondelku umieszczamy śmietanę. Podgrzewamy ją prawie do momentu zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy wierzch ciasta.
    Ciasto odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek żywiecki

To może cię zainteresować