Placek żywiecki

  • wyświetlono: 2023 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

To bardzo znane ciasto z kuchni polskiej. Miodowe blaty przekłada się powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny. Na początku ciasto jest bardzo twarde, ale z każdym dniem mięknie, aby 3-go dnia wprost rozpływać się w ustach.

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 120min

Składniki

• CIASTO:
• 500g mąki pszennej,
• 1 łyżeczka sody,
• 150g cukru,
• 150g płynnego miodu,
• 50g masła,
• 100g smalcu,
• 2 jajka,
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
• KREM:
• 2 szklanki mleka,
• 3 czubate łyżki kaszy manny,
• 200g masła,
• 150g cukru pudru,
• 3 żółtka,
• 35g zmielonych orzechów włoskich (3,5 łyżki),
• 2 łyżki rumu,
• 1 cukier waniliowy,
• 1 łyżka mąki pszennej,
• DODATKOWO:
• 1 słoiczek powideł śliwkowych,
• 100g mlecznej czekolady,
• 100g śmietany kremówki,

Sposób przygotowania przepisu:

Placek żywiecki

  • 1. CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cukrem. Dodajemy smalec i masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
    Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy.
    Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 10-12 minut.
  • 2. KREM: Odlewamy ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę i szybko mieszamy. Kaszę zagotowujemy i gotujemy około 8 minut.
    Gdy kasza się gotuje to żółtka ucieramy na jasną i puszystą masę z połową cukru pudru (75g). Do żółtek dodajemy mleko (1/2 szklanki) i mąkę, mieszamy.
    Masę jajeczną wlewamy na gotującą się kaszę (pod koniec gotowania) i mieszamy. Kaszę gotujemy jeszcze chwilkę aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
    Masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z pozostałym cukrem pudrem (około 5 minut). Dodajemy ugotowaną kaszę łyżka po łyżce i miksujemy. Na sam koniec dodajemy orzechy i rum, mieszamy. Krem dzielimy na 3 równe części.
  • 3. ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Smarujemy go równomiernie warstwą powideł śliwkowych, a następnie kremem. Krem przykrywamy kolejnym blatem ciasta i postępujemy analogicznie aż do wyczerpania składników.
    W rondelku umieszczamy śmietanę. Podgrzewamy ją prawie do momentu zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy wierzch ciasta.
    Ciasto odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastociasto świąteczneświętaboże narodzenieciasto miodowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Dodane przez: joanna30

Placek ze śliwkami

Przepis mam od mamy. Placek jest...

Placek z kokosem

Dodane przez: joanna30

Placek z kokosem

Ten placek piekła jeszcze moja...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek cappuccino

Ciasto kusi cudnym aromatem cappuccino....

Placek zbożowy

Dodane przez: JustKuchcik

Placek zbożowy

Proste ciasto z ziarnami słonecznika,...

Ciasto drożdżowe z owocami dla leniwych

Dodane przez: Mariaszz

Placek drożdżowy

Pyszne ciasto drożdżowe wersja...

Placek keksowy

Dodane przez: JustKuchcik

Placek keksowy

Smaczne i proste w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE