Proste, aromatyczne danie z nadzieniem kurek w śmietanie.
50 min
Składniki:
500 g świeżych lub mrożonych kurek
2 łyżki masła do smażenia
1 większa cebula drobno posiekana
150 ml śmietany UHT 10%
1 czubata łyżka posiekanego koperku
sól,pieprz do smaku
5 dużych ziemniaków tartych na tarce do placków ziemniaczanych
1 całe jajo
1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
1 cebula drobno posiekana
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Placek z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie umyć i posiekać, cebulę zeszklić na maśle, dodać kurki i dusić. Jak sok odparuje dodawać po trochu śmietankę i dusić, czynność powtarzać aż skończy się śmietanka.
Na koniec dodać sól, pieprz i koperek.
2.Utarte ziemniaki ostawić na chwilę, odlać nadmiar soku, na jego miejsce wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cebulę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju duże placki ziemniaczane, takie na całą patelnię, najlepiej użyć do tego mniejszej patelni śr. ok. 15-17 cm.
Gorące kurki nakładać do połowy placka, przykryć drugą połową i od razu pałaszować. Można polać ketchupem lub kwaśną śmietaną.
Komentarze