Placek z agrestem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulchne ciasto drożdżowe z serem i orzeźwiającym agrestem. Na to ciasto czekałam cały rok - i warto było czekać!

  • 60 min

Składniki:

  • BLACHA BLACHA 25 X 35

    200 - 300 g mąki
    100 ml mleka
    14 g drożdży
    1 łyżka masła
    9 łyżek cukru
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    1 jajo
    1 żółtko
    125 g twarogu
    500 g agrestu
    250 ml soku jabłkowego + 3łyżki
    1/2 opakowania budyniu waniliowego (na 05 l mleka)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże - wlać do miski i zasypać mąką z brzegów. Przykryć i odstawić na 15 minut.
  • 2. Masło rozpuścić i dodać do mąki wraz z 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ok 30 minut.
  • 3. Twaróg utrzeć z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawić na 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć i ostudzić.
  • 5. Agrest umyć i oczyścić z ogonków. Budyń dokładnie wymieszać z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru i agrest zagotować. Wlać rozrobiony budyń i gotować jeszcze chwilę. Masę budyniowo - agrestową wyłożyć na ciasto.

Porady

Z 200g mąki ciasto wychodzi rzadkie i nie daje się wałkować, dlatego użyłam małej tortownicy i ciasto jest wyższe niż w założeniu. Można dodawać mąkę do uzyskania pożądanej gęstości ciasta. Do masy budyniowej dodałam kilka jagód - dlatego jest ciemno czerwona. Warto też zostawić trochę agrestu i wrzuci go do już ugotowanej masy budyniowej - będzie ładnie wyglądał w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować