Placek z agrestem

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Gwarantuje, że bardzo szybko zniknie ze stołuJ

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (na blachę o wymiarach 25cm x 25cm)

    20 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    15g cukru waniliowego
    4 jajka
    320g mąki
    80g budyniu śmietankowego
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    łyżka octu winnego lub spirytusowego
    ok. 0,5 kg owocu

    opcjonalnie kruszonka:
    2 łyżki masła
    2-3 łyżki cukru
    płatki owsiane
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Placek Desery

Placek z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.

    Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować