Placek kruchy z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Posiekać margarynę z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zarobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: część I wyłożyć na blachę (25/35 cm.), II - zamrozić, do III dodać kakao i również zamrozić.
2.Kokos:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodać kokos i delikatnie wymieszać.
3.Mak:
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy, rodzynki, miód, cukier i trochę siekanych orzechów. Ubić białka na pianę, dodać do maku i lekko wymieszać.
4.Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto I rozwałkować, wyłożyć do foremki (25/35 cm.) i posmarować powidłami. Mak i kokos (po połowie) układać naprzemiennie pasami wzdłuż foremki. Na wierzch zetrzeć ciasto III i znów układać pasami - w odwrotnej kolejności niż poprzednio - kokosi mak. Wierzch przykryć startym ciastem białym. Piec w temp. 180*C przez 40 - 50 min.
Komentarze