Pizzerinki z leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jesienna pizza z chyba najpopularniejszą potrawą przygotowywaną w tym czasie - leczo. Na wierzchu drożdżowego ciasta ułożyłam mieszankę cukinii, papryki i cebuli. Można dodać też pomidor. Wyszła lekka, niskokaloryczna i bardzo smaczna pizza :)

  • 60 min

Składniki:

  • 12 sztuk:
    ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    2 zaokrąglone łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    200 ml cieplej wody
    2 łyżki oleju
    300 g mąki pszennej

    nadzienie:
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    250 g młodej cukini
    1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    1 płaska łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    sól


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Leczo Pizza Pizzerinki

Pizzerinki z leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką. Wsypać sól, wlać wodę i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podzielić na 10-12 niezbyt dużych prostokątów.
  • 2. nadzienie
    Paprykę i cebulę pokroić na niewielkie paski, Cukinię pokroić na ćwierć plasterki. Do warzyw dodać bazylię i paprykę w proszku, wymieszać. Na każdą część ciasta wyłożyć dużą porcję warzyw, lekko wcisnąć, posolić po wierzchu. Zostawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować