PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

  • wyświetlono: 649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czemu nie, pizza w wersji rybnej, tym razem z tuńczykiem.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
0,5 kg mąki
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek

NA SOS POMIDOROWY:
passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
oliwa z oliwek
oregano
sól

DODATKOWO (na 1 pizzę z tuńczykiem)
1 mała puszka tuńczyka (ok. 50 g)
10 czarnych oliwek
1 łyżeczka caparów
1 łyżka oliwy z oliwek
oregano
1/4 mozzarelli

Sposób przygotowania przepisu:

PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)

  • 1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Przygotuj sos pomidorowy.
    Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą I oregano. Następnie gotujpo przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C.
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, tuńczyka, oliwki i capary. Następnie posyp oregano, dopraw sola i polej oliwą z oliwek.
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatatuńczykpizzakuchnia wloska

Komentarze

Podobne przepisy

image-0fh0sx0

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la...

Ta pyszna pizza z pewnością przpadnie...

Pizza na tortilli z tuńczykiem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pizza na tortilli z tuńczykiem

Zapraszam na smaczną i prostą w...

Pizza z tuńczykiem

Dodane przez: czarrna

Pizza z tuńczykiem

Po raz pierwszy na cienkim cieście...

Pizza z tuńczykiem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Pizza z tuńczykiem

Pizzę tę robiłam pierwszy...

Pizza z tuńczykiem

Dodane przez: gotujzkarolka16

Pizza z tuńczykiem

Oryginalny pomysł na pizzę.

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Dodane przez: Kuchnia Marty

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Chyba każdy z nas lubi i zna pizzę.....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE