Pizza z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Oryginalny pomysł na pizzę.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 40 dag mąki
    200 ml ciepłej wody
    2 dag świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju
    1 puszka tuńczyka
    2 szalotki
    30 dag gęstej kwaśnej śmietany
    15 dag żółtego sera
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z cukrem. Mieszam je z ciepłą wodą. Zaczyn odstawiam na 10 minut. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję 1/2 łyżeczki soli. Wlewam drożdżowy zaczyn. Wyrabiam rękoma ciasto. Dolewam oliwę. Miseczkę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 2. Tuńczyka osączam z zalewy. Rybę rozdrabniam widelcem. Żółty ser ścieram na tarce. Śmietanę mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przyprawiam do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli. Szalotki obieram i kroję na cienkie cząstki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, układam na blasze.
  • 4. Ciasto smaruję masą tuńczykową. Obkładam cząstkami szalotek. Piekę 25 minut w 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować