PIZZA z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI i CEBULĄ (PIZZA PESCATORA)

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna piątkowa wersja pizzy. Tuńczyk w towarzystwie filecików anchois, czarnych oliwek i kaparów z plasterkami czerwonej cebuli to wspaniałe połączenie smaków na oryginalnym włoskim cieście.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    NA SOS POMIDOROWY:
    passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól

    DODATKOWO (na 1 pizzę z tuńczykiem)
    1 mała puszka tuńczyka (ok. 50 g)
    10 czarnych oliwek (bez pestek)
    2 łyżeczki kaparów
    5 filecików anchois
    pół cebuli (najlepiej czerwonej)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    oregano
    pół cebuli (najlepiej czerwonej)
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza Ciasto

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i cebulą (pizza pescatora) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 240˚C
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw tuńczyka (odcedzonego z zalewy), fileciki anchois, pokrojone oliwki, kapary, cebule pokrojoną w cieniutkie plasterki. Następnie posyp oregano, dopraw sola i polej oliwą z oliwek.
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 - 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapary Oliwki Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować