PIZZA HAWAJSKA Z TUŃCZYKIEM

4.48 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna odmiana tradycyjnej hawajskiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    50 g drożdży świeżych
    600 g mąki
    2 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli i cukru
    olej do posmarowania

    ORAZ:
    koncentrat pomidorowy
    ser żółty
    tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
    kukurydza
    ananas w puszce
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza hawajska z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać wodą i rozpuścić. Następnie dodać sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Na koniec posmarować dłonie olejem, a następnie dłońmi posmarować ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
  • 2. Kukurydzę, ananasa i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, tuńczyka rozdrobnić,a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy rozluźnić niewielką ilością wody, tak aby jednak nie był sos za rzadki. Doprawić go solą.
  • 3. Ciasto dzielić na ok. 250 gramowe porcje ( z każdej porcji powstanie 1 pizza).Wydzieloną porcję ciasta podsypać mąką i dokładnie rozwałkować na cienki placek.
  • 4. Placek przełożyć tam gdzie będziemy go piec (blacha, naczynie żaroodporne, lub gołe kraty wyłożone papierem do pieczenia). Pizzę posmarować sosem (oprócz brzegów), obsypać serem i ulubionymi dodatkami (nie przesadzając z ilością).
  • 5. Pizzę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 250 stopniach. Po tym czasie od razu ją wyjąć, w przeciwnym razie boki zrobią się za twarde.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kukurydza Pomidor Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować