Pizza hawajska z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalać wodą i rozpuścić. Następnie dodać sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników i wyrobić dokładnie elastyczne ciasto. Na koniec posmarować dłonie olejem, a następnie dłońmi posmarować ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
2.Kukurydzę, ananasa i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, tuńczyka rozdrobnić,a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koncentrat pomidorowy rozluźnić niewielką ilością wody, tak aby jednak nie był sos za rzadki. Doprawić go solą.
3.Ciasto dzielić na ok. 250 gramowe porcje ( z każdej porcji powstanie 1 pizza).Wydzieloną porcję ciasta podsypać mąką i dokładnie rozwałkować na cienki placek.
4.Placek przełożyć tam gdzie będziemy go piec (blacha, naczynie żaroodporne, lub gołe kraty wyłożone papierem do pieczenia). Pizzę posmarować sosem (oprócz brzegów), obsypać serem i ulubionymi dodatkami (nie przesadzając z ilością).
5.Pizzę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut w 250 stopniach. Po tym czasie od razu ją wyjąć, w przeciwnym razie boki zrobią się za twarde.
Komentarze