Pizza wiejska z pieca

  • wyświetlono: 523 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

1100 Pizza z dużą ilością składników ma swoich amatorów. Tak jest i u nas. Od czasu do czasu przychodzi ochota by zjeść konkretną pizzę z kawałkiem mięcha. A jeszcze lepiej, gdy to mięso będzie podane w towarzystwie cebulki i papryki. Ważne by taką pizzę podpiec tak, by była rumiana, lekko chrupiąca, a to co ma być soczyste i pełne smaku, chowało się pod serową pierzynką.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
0,5 kg mąki tortowej typ 450
30g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
250ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy

Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skórki
2-3 ząbki czosnku
bazylia
oregano
sól
szczypta cukru
szczypta pieprzu
łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Dodatki
Dobrej jakości, mięsny boczek
Cebula
Papryka
Kukurydza
Żółty ser
Szczypiorek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pizza wiejska z pieca

  • 1. Sos do pizzy
    Pomidory z puszki odsączyć z zalewy (nie wylewając jej, w razie gdyby sos okazał się zbyt gęsty, można jej później użyć do rozcieńczenia). Pomidory i czosnek zblendować na gładką masę, doprawić do smaku.

    Ciasto na pizzę
    Drożdże wraz z łyżeczką cukru, szczyptą mąki rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić, niech pracują.
    Odlać pół szklanki wody i rozpuścić w niej półtorej łyżeczki soli.
    Do miski przesiać mąkę dodać oliwę, pozostałą wodę, zagniatać ciasto, w trakcie wyrabiania dodać wodę z rozpuszczoną solą oraz drożdże. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni.
    Zagniecione ciasto posmarować wodą, przykryć szmatka i odstawić na dwie godzinny do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami. Po cieście rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć pozostałe składniki według uznania (boczek pokroić w cienkie plasterki, cebulę i paprykę w pióra, kukurydzę odsączyć z zalewy). Pizzę piec przez 60-90 sekund w piecach opalanych drewnem. Przed podaniem pizzę posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Pizzę można upiec w piekarniku w 220stopniach przez 10-15 minut (z termo obiegiem), na najniższym poziomie lub na kamieniu do pizzy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpaprykacebulaboczekw kilka chwilszczypioreksos pomidorowyciasto na pizzęprosty przepispizza wiejskapizza chłopskapizza z pieca
 

Komentarze

Podobne przepisy

pizza wiejska

Dodane przez: mariosylwia

Pizza wiejska

:-) Gorąco polecam (-:

pizza

Dodane przez: magdzia44448

SMAKOWITA WIEJSKA PIZZA

Ziemniaki na pizzy? Czemu nie!...

pizza

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pizza prosto z pieca

Nie ma nic lepszego niż pizza prosto...

Pizza wiejska

Dodane przez: Kamala

Pizza wiejska z kiełbasą i boczkiem

Zawsze przyrządzam tą pizzę, gdy...

Pizza z pieca

Dodane przez: AnetaJ

Pizza z pieca

To bardzo prosty przepis na drożdżowe...

pizza wiejska

Dodane przez: majka190382

PIZZA WIEJSKA

Żadem łasuch i wielbiciel pizzy...